Møderække

Uddannelsespolitisk netværk - Aarhus - mødeprogram

Et kig i den uddannelsespolitiske krystalkugle

Mandag den 15. marts 2021, 09.15 -12.00

Ny karakterskala, PISA-tests og stopprøver er bare nogle af de brandvarme uddannelsespolitiske temaer, som behandles på Christiansborg. Spørgsmålet er, hvilke nye dagsordener, vi kan forvente at se rejst fra politikerne i den kommende tid. Vil vi se store reformer, som vi allerede nu kan forberede os på? Eller vil der blive fokuseret på justeringer af den eksisterende politik? På dagens netværksmøde beder vi to aktører komme med deres bud på, hvilken retning uddannelsespolitikken blæser.

v/ Naja Dandanell, redaktør på Politiken Skoleliv og Stina Vrang Elias, adm. direktør for DEA, formand for Rådet for de grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelser (REU) samt medlem af Disruptionrådet (MØDESTED: LynFabrikken, Vestergade 49, 8000 Aarhus C)

Hvordan gør vi det prestigefyldt at blive faglært?

Onsdag den 2. juni 2021, 09.15 -12.00

Det er efterhånden gammel vin på nye flasker, at vi ser frem mod et stort hul i den faglærte arbejdskraft i fremtiden. Udfordringen er, at den akademiske sti stadig dominerer mange skoleelevers forestilling om, hvilken uddannelsesretning der skal vælges. Hvordan støver vi den traditionelle opfattelse af det faglærte segment af, så nutidens børn og unge kan spejle sig i billedet? Og hvordan kan folkeskolen understøtte ambitionen?

v/ Lars Goldschmidt, ZBC, formand for Danske Erhvervsskoler og Gymnasier og Gordon Ørskov Madsen, formand for Danmarks Lærerforening (ikke bekræftet) (MØDESTED: LynFabrikken, Vestergade 49, 8000 Aarhus C)

Uddannelsespres: Kan vi stå på tæer uden at miste balancen?

Tirsdag den 5. oktober 2021, 09.15 -12.00

Flere unge oplever et stigende pres på deres vej gennem uddannelsessystemet. En opgørelse fra 2020 påviste, at hver 5. studerende havde stresstendenser, som relaterede sig til deres uddannelsesforløb. Børn og unges mistrivsel er i stigning, og meget af det kommer studie og skolegangen. Spørgsmålet er, hvordan vi kan etablere en balancen mellem flid og afkobling. Og hvordan vi kan sikre, at presset ikke påvirker indlæringen og dermed kvaliteten af udbyttet på uddannelserne. Kan man stå på tæer uden at miste balancen, kan man fostre kloge mennesker og sunde hoveder samtidigt. Dette vil dagens oplægsholdere forsøge at gøre os klogere på.

v/ Camilla Hutters, leder, Nationalt Center for Erhvervspædagogik (ikke bekræftet) & Lars Qvortrup, professor, DPU - Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse, Aarhus Universitet

Uddannelsespolitiske visioner

Mandag den 29. november 2021, 09.15 -12.00

Nogle mener, at den danske uddannelsespolitik har været præget af kortsigtethed og umiddelbare løsninger, alt imens de langsigtede visioner er blevet sat bagest i klasselokalet. Hvordan gribes diskussionerne an i det politiske forhandlingsrum, når det kommer til langsigtede strategier? Indgås der kompromisser med de store projekter for at få de små igennem nåleøjet? På dagens møde får vi besøg af to ordførere med meget på det uddannelsespolitiske hjerte til en snak om, hvordan moderne uddannelsespolitik er blevet formet til dens nuværende facon.

v/ Jacob Mark, uddannelsesordfører, SF og Mai Mercado, undervisningsordfører og fhv. Børne- & socialminister, Konservative (ikke bekræftet)

Vær opmærksom på, at der kan ske ændringer i møderækken. Du kan til enhver tid finde den aktuelle møderække på www.samu.dk

Ønsker du at høre nærmere?

Har du nogle spørgsmål til netværket, så kontakt gerne den netværksansvarlige.

Rasmus Schnedler-Meyer