Møderække

Uddannelsespolitisk netværk - Aarhus - mødeprogram

Skolen under og efter corona (virtuelt møde)

Tirsdag den 1. december 2020, 09.15 -12.00

Coronakrisen blev ikke løst med et snuptag, og fremtiden ser stadig mere uvis ud, mens restriktioner og forholdsregler ser ud til at blive mere permanent. Hvordan skal man bedst drive skole under coronakrisen og hvordan skal skolerne indrettes for fremtiden? Hvilken vej skal man gå, hvis man ønsker at få indflydelse på uddannelsespolitikken i Danmark? Hvad er ”do's and dont’s” og hvilke indsatser er bedst? Disse spørgsmål og mange flere stiller vi dagens gæster.

v/ Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen, Søren Hindsholm, næstformand for Danske Gymnasier og Torben Vind Rasmussen, formand for Efterskolerne

Hvordan skaber vi sammenhæng på uddannelsesområdet?

Mandag den 18. januar 2021, 09.15 -12.00

Én af de store udfordringer i uddannelsesdanmark er at få styrket sammenhængen mellem grundskole, ungdomsuddannelser og videregående uddannelser. Vi tager på tur i maskinrummet og bliver klogere på, hvordan man i centraladministrationen arbejder med at skabe en rød tråd i det danske uddannelsessystem. Her vil dagens oplægsholder give et indblik i de udfordringer og muligheder ved at sammentænke hele uddannelsesområdet med udgangspunkt i det, det hele handler om: at gøre alle unge så dygtige som muligt.

v/ Julie Elm Vig Albertsen, direktør i Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (MØDESTED: LynFabrikken, Vestergade 49, 8000 Aarhus C)

Et kig i den uddannelsespolitiske krystalkugle

Fredag den 19. marts 2021, 09.15 -12.00

Ny karakterskala, PISA-tests og stopprøver er bare nogle af de brandvarme uddannelsespolitiske temaer, som behandles på Christiansborg. Spørgsmålet er, hvilke nye dagsordener, vi kan forvente at se rejst fra politikerne i den kommende tid. Vil vi se store reformer, som vi allerede nu kan forberede os på? Eller vil der blive fokuseret på justeringer af den eksisterende politik? På dagens netværksmøde beder vi to aktører komme med deres bud på, hvilken retning uddannelsespolitiken blæser.

V/ Naja Dandanell, redaktør på Politiken Skoleliv og Stina Vrang Elias, adm. direktør for DEA, formand for Rådet for de grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelser (REU) samt medlem af Disruptionrådet (MØDESTED: LynFabrikken, Vestergade 49, 8000 Aarhus C)

Hvordan gør vi det prestigefyldt at blive faglært?

Onsdag den 2. juni 2021, 09.15 -12.00

Det er efterhånden gammel vin på nye flasker, at vi ser frem mod et stort hul i den faglærte arbejdskraft i fremtiden. Udfordringen er, at den akademiske sti stadig dominerer mange skoleelevernes forestilling om, hvilken uddannelsesretning der skal vælges. Hvordan støver vi den traditionelle opfattelse af det faglærte segment af, så nutidens børn og unge kan spejle sig i billedet? Og hvordan kan folkeskolen understøtte ambitionen?

v/ Lars Goldschmidt, ZBC, formand for Danske Erhvervsskoler og Gymnasier og Gordon Ørskov Madsen, formand for Danmarks Lærerforening (MØDESTED: LynFabrikken, Vestergade 49, 8000 Aarhus C)

Uddannelsespres: Kan vi stå på tæer uden at miste balancen?

Tirsdag den 5. oktober 2021, 09.15 -12.00

Flere unge oplever et stigende pres på deres vej gennem uddannelsessystemet. En opgørelse fra 2020 påviste, at hver 5. studerende havde stresstendenser, som relaterede sig til deres uddannelsesforløb. Spørgsmålet er, hvordan etablerer vi balancen mellem flid og afkobling. Og hvordan vi sikrer, at presset ikke påvirker indlæringen og dermed kvaliteten af udbyttet på uddannelserne.Dette vil dagens oplægsholdere forsøge at gøre os klogere på.

V/ Lars Qvortrup, professor, DPU - Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse, Aarhus Universitet & Merete Riisager, forfatter og fhv. undervisningsminister (ikke bekræftet)

Uddannelsespolitiske visioner

Mandag den 29. november 2021, 09.15 -12.00

Nogle mener, at den danske uddannelsespolitik været præget af kortsigtethed og umiddelbare løsninger, alt imens de langsigtede visioner er blevet sat bagest i klasselokalet. Hvordan gribes diskussionerne an i det politiske forhandlingsrum, når det kommer til langsigtede strategier? Indgås der kompromisser med de store projekter for at få de små igennem nåleøjet? På dagens møde får vi besøg af to ordførere med meget på det uddannelsespolitiske hjerte til en snak om, hvordan moderne uddannelsespolitik er blevet formet til dens nuværende facon.

V/ Jacob Mark, uddannelsesordfører, SF og Ellen Trane-Nørby, undervisningsordfører, Venstre (ikke bekræftet)

Vær opmærksom på, at der kan ske ændringer i møderækken. Du kan til enhver tid finde den aktuelle møderække på www.samu.dk

Ønsker du at høre nærmere?

Har du nogle spørgsmål til netværket, så kontakt gerne den netværksansvarlige.

Emilia Hammer