Møderække

Kulturnetværk - Aarhus - mødeprogram

Ordførerne har ordet: Coronaen og kulturpolitikken

Mandag den 8. juni 2020, 09.15 -13.00

Alt for ofte kommer kulturpolitikken til at stå i skyggen af stramme økonomiske rammer. Ikke mindst har kulturpolitikken spillet andenviolin under corona-krisen og kulturministeren fik kritik for at komme for sent ud af starthullerne, da hånden skulle holdes under kulturlivet. Hvad er status nu? Hvilke politiske tiltag var korrekte dengang og hvad skal vi gøre nu, hvis dansk kulturliv skal overleve en sommer med restriktioner mange steder? På dette møde får kulturordførerne mulighed for at formulere deres visioner på kulturområdet - og vi får lov til at udfordre dem herpå.

v/ Britt Bager (V), Jan Johansen (S), Charlotte Broman Mølbæk (SF) og Lars Boje Mathiesen (NB) (MØDESTED: Fregatten Jylland)

Unge kulturforbrugere: Hvordan fanger vi de unges opmærksomhed?

Fredag den 4. september 2020, 09.15 -12.00

Kultur udgør en grundsten i det danske civilsamfund. Det er vigtigt med engagerede samfundsborgere, der kan være med til at skabe stærke og mangfoldige fællesskaber. Hvordan får vi unge til at interessere sig for kultur og blive en del af civilsamfundet? Hvilke overvejelser og strategier er vigtige for at få dem engageret, og hvad har vi haft succes med? På Aveny-t arbejder man målrettet og professionelt for at nå de unge, mens Klitmøller er blevet en surfersucces for unge med internationalt format. Men det er ikke kun i det faktiske rum, at der skabes mødesteder og debat om kultur og kunst; flere aktører skaber digitale diskussioner og debat om kulturens formål og udvikling. På dagens møde diskuterer vi problemstillingen og ser på, hvordan både arkitektur, offentlige initiativer og sociale medier kan være med til at vinde de unges engagement.

v/ Jon Stephensen, Teaterdirektør Aveny-T, Katherine Diez, litteraturanmelder og kulturdebattør, og Finn Jorsal, president, Friends of Cold Hawaii (MØDESTED: LynFabrikken, Vestergade 49, 8000 Aarhus C).

Show me the money: De magtfulde fonde

Torsdag den 8. oktober 2020, 09.15 -12.00

Ny Carlsbergfondet uddeler hvert år over 100 mio. kr. ”til bedste for kunsten”, som det hedder i fondens formål. Og det er Ny Carlsbergfondet ikke alene om. Mens det er svært at forestille sig, at der kommer flere penge til kulturen fra stat og kommuner, stiger bevillingerne fra private fonde. Det betyder, at fondene i mange tilfælde sidder med den endelige beslutning om, hvilke nye projekter der bliver til noget, og hvilke der ikke gør. Vi spørger Christine Buhl Andersen, der i august 2019 blev udnævnt som ny frontkvinde i Ny Carlsbergfondet, hvordan hun ser på fondenes magtfulde rolle i det danske kulturliv. Hvilke krav stiller det til fondene? Og ikke mindst til kulturinstitutionerne?

v/ Christine Buhl Andersen, formand, Ny Carlsbergfondet.

Det vilde Vestkysten? Den nye kulturelle turistmagnet

Torsdag den 26. november 2020, 09.15 -12.00

Dansk turisme er mere end Tivoli, tyske sommerhusejere og Tommelise eventyr. Men hvis Danmark skal frem i kapløbet om at være den foretrukne kulturdestination kræver det, at vi brander og synliggør vores unikke kultur- og naturarv. Og her er Vestkysten fremme i skoene. Med blandt andet ombygningen af Vadehavscentret og BIGs markante bygningsværk Tirpitz har Vestkysten formået at udnytte de storslåede naturlige rammer og det, folk i forvejen kommer til egnen for, til at tiltrække flere – og ikke mindst et bredere og mere internationalt publikum. På det første år tiltrak Tirpitz tre gange flere besøgende end forventet, og selv efter champagneeffekten har lagt sig, står turisterne stadig i kø. Samtidig er Lalandia på vej med et megaferiecenter på Vestkysten, som ser ud til at blive landets største turistmagnet udenfor København. Mod- eller medarbejder disse turistattraktioner hinanden? Hvad kan resten af landet lære af Vestkystens succeshistorie?

v/ Jan Harrit, adm.dir. i Lalandia, Klaus Melbye, direktør for Vadehavscentret og Helle Ølgaard, leder af Tirpitz

Fremtidens kultur i hele Danmark: Hvem, hvad og hvor?

Tirsdag den 26. januar 2021, 09.15 -12.00

Hvad er de store tendenser, hvor er de store knaster på sigt, og hvordan udvikles der kulturpolitik, som imødeser dette? På en af de absolutte topposter i dansk kulturpolitik sidder departementschefen i Kulturministeriet. Departementchefen vil i sit oplæg give et indblik i, hvilke overvejelser ministeriet gør sig i prioriteringen af de begrænsede kulturmidler, og give en status for arbejdet med kulturpolitikken. For hvem skal prioriteres, hvad skal effektiviseres væk, og hvor skal der satses i fremtiden?

v/ kommende departementschef i Kulturministeriet

Vær opmærksom på, at der kan ske ændringer i møderækken. Du kan til enhver tid finde den aktuelle møderække på www.samu.dk

Ønsker du at høre nærmere?

Har du nogle spørgsmål til netværket, så kontakt gerne den netværksansvarlige.

Daniel H. Fischer