Møderække

Finanspolitisk netværk - mødeprogram

VIRTUELT: Den røde bygning som kampplads

Torsdag den 11. februar 2021, 09.15 -12.00

Der er gået politik i dansk økonomi. Eller rettere måden der regnes på. Statsministeriet opruster med egen økonomisk afdeling. Der postes endnu engang penge i udviklingen af regnemodeller og Vismændende skal nu også være vagthund overfor det teorietiske tankegods, der præger de eksisterende regnemodeller. Er nye regnemodeller et presserende problem, eller er det utidig indblanding fra politisk hold? Debatten er ikke ny men stadig alligevel aktuel. Vi inviterer en række aktører til debat om behovet for nye regnemodeller samt om konsekvenserne af mulig eller manglende indblanding i Finansministeriets maskinrum.

v/ Pelle Dragsted, forfatter og tidl. finansordfører, Mads Lundby Hansen, cheføkonom og vicedirektør i CEPOS og Michael Svarer, professor i Nationaløkonomi og fhv. Overvismand

Ydelseskommissionens anbefalinger

Tirsdag den 30. marts 2021, 09.15 -12.00

Det skal kunne betale sig at arbejde. Samtidig skal velfærdssamfundets arkitekter kunne genkende deres projekt - måske særligt under en socialdemokratisk regering. Balancen mellem en ansvarlig økonomisk politisk og den hjælpende hånd til socialt udsatte har altid været en udfordring for velfærdssamfundets langtidsholdbarhed. I januar 2020 blev den meget omtalte ydelseskommission nedsat for at sørge for, at vi har et bæredygtigt system, så børn af langtidsledige ikke lever i fattigdom. Senest i januar 2021 skal kommissionen have fundet frem til en erstatning for kontanthjælpsloftet. Så hvad er status, og hvad kan vi forvente af konklusioner lige om hjørnet? To af kommissionens medlemmer gæster netværket og indvier i, hvordan balancepunktet mellem økonomisk ansvarlighed og social retfærdighed blev fundet.

v/ Torben Tranæs, professor samt forskningsdirektør i VIVE, og Benedikte Kiær (K), borgmester i Helsingør Kommune og tidl. socialminister (MØDESTED: IDA Mødecenter, Kalvebod Brygge 31-13, 1780 København V)

En grøn bundlinje: Kun en tåbe frygter ikke Gretha

Torsdag den 27. maj 2021, 09.15 -12.00

En ny æra er på vej i Finansministeriet. Med udviklingen af den nye grønne regnemodel Grøn Reform skal den økonomiske tænkning i det magtfulde ministerium ændres, så klima og miljø får en bundlinje. I spidsen for arbejdet er tidl. overvismand og formand for Klimarådet Peter Birch Sørensen, som på dagens møde vil indvie netværket i modelarbejdet. Til at indvie netværket i de forskellige perspektiver af problematikken, gæster tidl. departementchef i Finansministeriet Anders Eldrup samt tidl. miljøminister Ida Auken. For hvordan sikrer vi, at politiske aftaler på området slår igennem på lang sigt og bliver en fast del af ministeriets kultur og store beslutninger? Og hvad er de største udfordringer på vejen mod at styrke de grønne regnemodeller?

v/ Peter Birch Sørensen, professor, Københavns Universitet og fhv. formand for Klimarådet, Tommy Ahlers, Klimaordfører V (ikke bekræftet) og Anders Eldrup, fmd. for Danmarks Grønne Investeringsfond, fhv. adm. dir. i DONG og dep.chef i Finansministeriet (MØDESTED: IDA Mødecenter, Kalvebod Brygge 31-13, 1780 København V)

Spillets om finansloven

Mandag den 4. oktober 2021, 09.15 -12.00

I morgen åbner Folketinget. Og finanslovsforhandlingerne spidser til. Så hvad kan vi forvente? Hvor godt står regeringen og har de præsenteret et udspil, der er spiseligt for det parlamentariske grundlag? Vi undersøger de kommende økonomiske slagsmål med 2 af landets førende politiske iagttagere.

v/ Søs Marie Seerup og Hans Engell (dato ikke bekræftet)

Vær opmærksom på, at der kan ske ændringer i møderækken. Du kan til enhver tid finde den aktuelle møderække på www.samu.dk

Ønsker du at høre nærmere?

Har du nogle spørgsmål til netværket, så kontakt gerne den netværksansvarlige.

Daniel H. Fischer