Møderække

Finanspolitisk netværk - mødeprogram

EKSTRAMØDE: Brexit og finanssektorens fremtid (Fællesmøde med finanssektornetværk)

Fredag den 29. marts 2019, 09.15 -12.00

D. 29. marts 2019 bliver en historisk dag. Her er Brexit en realitet og Storbritannien forlader EU. Ifølge Bank of England forventes det, at 10.000 ansatte i landets finansielle sektor vil miste jobbet den dag. Storbritannien er Europas anden største økonomi, og Londons finanssektor har en stor indflydelse på resten af Europas økonomi. Vi kigger nærmere på hvilke konsekvenser det kan få for Danmarks finanssektor, og i det hele taget finanssektoren i Europa. Bliver det en europæisk finansiel katastrofe, eller kan det også skabe muligheder for et land som Danmark?

v/ Sinne Backs Conan, Europapolitisk direktør i Finans Danmark og adm. direktør i Konsentio. (MØDESTED: IDA Mødecenter, Kalvebod Brygge 31-33, 1560 København V)

Kan vismændene stadig være vagthunde?

Mandag den 6. maj 2019, 09.15 -12.00

De Økonomiske Råd har for længst kunnet fejre 50 års fødselsdag, og gennem den seneste årrække er deres rolle blevet skærpet og den politiske bevågenhed øget. Den planlagte udflytning af rådets sekretariat har rejst spørgsmål om, hvorvidt vismændende stadig kan agere finanspolitisk vagthund i fremtiden. Vi inviterer et rådsmedlem til at dele sit syn på rådets virke og fremtid i en periode med udfordrende vilkår og politisk pres fra flere kanter.

v/ Torben Tranæs, medlem af De Økonomiske Råds formandskab og forskningsdirektør hos VIVE. (MØDESTED: SOHO, Flæsketorvet 68, 1711 København V)

Hvad skal Danmark leve af?

Onsdag den 18. september 2019, 09.15 -12.00

Danmark oplever vækst, men alligevel byder fremtiden på udfordringer. Automatisering og kunstig intelligens gør ikke blot vores arbejde lettere – de kan også risikere at gøre vores arbejdskraft overflødig. En McKinsey-rapport har vist, at 40 procent af danskernes arbejdstimer kan erstattes af kendt teknologi. Der vil i nær fremtid være kompetencer, som samfundet ikke længere har brug for. Kan vi uddanne os ud af fremtidens udfordringer, eller skal vi lægge finanspolitikken an på, at en stor del af befolkningen inden længe leder efter nye roller på arbejdsmarkedet? Vi søger svar, når vi får besøg fra Finansministeriets center for holdbarhed og strukturpolitik og regeringens disruptionråd.

v/ Lars Haagen Pedersen, afdelingschef, Finansministeriet og Bente Sorgenfrey, Næstformand for FH og medlem af Disruption Rådet (MØDESTED: IDA Mødecenter, Kalvebod Brygge 31-33, 1560 København V)

Hvad er værdien af sociale investeringer?

Torsdag den 24. oktober 2019, 09.15 -12.00

Den Socialøkonomiske Investeringsmodel (SØM) har givet os et redskab til at beregne den økonomiske effekt af sociale investeringer. Modellen anvendes af Socialstyrelsen til at beregne de økonomiske konsekvenser over tid af sociale indsatser. Politikerne har også udråbt modellen som et redskab for kommuner og andre interessenter, som ønsker et supplement til Finansministeriets regnemodeller. På dagens møde får vi først en status på arbejdet med modellen fra Rasmus Højbjerg Jacobsen, som står bag modellen. Hvordan måler vi effekterne? Kan vi på baggrund af SØM lave modeller for socialøkonomiske investeringer, som kan bruges af beslutningstagerne – og hvilke faldgruber er der? Til sidst har vi inviteret Ane Halsboe-Jørgensen til at dele sine tanker om, hvilke problematikker man prøver at imødegå, når man ønsker en udvidet anvendelse af SØM.

v/ Rasmus Højbjerg Jacobsen, seniorforsker, VIVE og Ane Halsboe-Jørgensen, MF (S) (MØDESTED: IDA Mødecenter, Kalvebod Brygge 31-33, 1560 København V)

Vær opmærksom på, at der kan ske ændringer i møderækken. Du kan til enhver tid finde den aktuelle møderække på www.samu.dk