Møderække

Energi- og forsyningspolitisk netværk - Aarhus - mødeprogram

Fremtiden er fleksibel

Tirsdag den 6. oktober 2020, 09.15 -12.00

Hvordan kan vi blive bedre til at høste synergier mellem forskellige forsyningsarter, så vi på optimal vis kan udnytte den varierende produktion fra vedvarende energikilder? Hvor langt er vi i forhold til at kunne bruge kunstig intelligens og big data til at sikre, at den grønne omstillings øgede krav til elnettet ikke behøver være lig med milliardinvesteringer i ny infrastruktur? Fire universiteter er gået sammen med parter i forsyningssektoren om at udvikle og teste fremtidens smarte løsninger i projektet Flexible Energy Denmark (FED). Vi inviterer folkene bag projektet til at give en status på fremtidens grønne energiforsyning. For hvor tæt er vi på målet om et fleksibelt energisystem, hvor elnettet udnyttes optimalt?

v/ Lars Bonderup Bjørn, adm. direktør i EWII, og Henrik Madsen, professor og centerleder, DTU Compute (MØDESTED: MALT, Thorvaldsensgade 33, 8000 Aarhus)

Et realistisk blik på den grønne omstilling

Mandag den 26. oktober 2020, 09.15 -12.00

Partierne på Christiansborg kappes om at udstede de grønneste løfter om mere vind og sol, men de er ikke enige om, hvor meget det må koste – og ikke mindst hvem, der skal betale regningen. Hvis man spørger Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi, handler udfordringen hovedsageligt om at trænge de fossile brændsler ud og i mindre grad om at sikre grøn elektricitet. Højere priser på CO2-udledning bliver derved nødvendige for tids nok at udfase kul, olie og gas. Hvad er hans bud på, hvordan en ny og optimal afgiftsreform kan strikkes sammen? Og hvad vil dette betyde for energisektoren samlet set?

v/ Lars Aagaard, adm. direktør, Dansk Energi. (MØDESTED: MALT, Thorvaldsensgade 33, 8000 Aarhus)

Vejen mod et lavemissionssamfund: Kan vi nå i mål?

Mandag den 30. november 2020, 09.15 -12.00

Hvordan sikrer vi en effektiv grøn omstilling i energisektoren uden at gå på kompromis med forsyningssikkerhed, konkurrenceevne og vækst? Skal vi justere på eksisterende afgifter, omstrukturere hele sektoren eller noget helt tredje? Økonomiprofessor og formand for Klimarådet Peter Møllgaard deler sine visioner for Danmarks vej mod et lavemissionssamfund, og hvordan han ser energi- og forsyningsområdets rolle i denne omstilling. Hvad mener Klimarådets nye skipper, at der skal til for at komme på rette kurs og skabe holdbare ændringer og løsninger på både kort og lang sigt?

v/ Peter Møllgaard, formand, Klimarådet og dekan ved Maastricht Universitet (ikke endeligt bekræftet) (MØDESTED: MALT, Thorvaldsensgade 33, 8000 Aarhus)

Kommunalpolitisk debat: Har vi skabt de optimale rammer?

Onsdag den 3. februar 2021, 09.15 -12.00

Vi inviterer tre markante kommunale stemmer til debat om, hvordan fremtiden skal se ud på det energi- og forsyningspolitiske område. Hvad er deres holdning til den måde, sektoren i dag er bygget op? Kan og skal vi gøre det på en anden – billigere, smartere eller grønnere – måde? Vi inviterer til debat om sektorens rammer. For hvordan skaber vi gennem regulering, strukturer og ejerskabsforhold de bedste/mest gunstige vilkår for en både effektiv og klimavenlig fremtid på energi- og forsyningsområdet?

v/ Jesper Frost Rasmussen (V), borgmester, Esbjerg, Thomas Lykke Pedersen (S), borgmester, Fredensborg (ikke bekræftet) og Bünyamin Simsek (V), Rådmand for Teknik & Miljø, Aarhus

Farvel til silotænkning: Er Power-to-X nøglen til succes?

Onsdag den 24. marts 2021, 09.15 -12.00

Power-to-X teknologier er ikke til at komme udenom, når vi snakker om fremtidens energiforsyning. Power-to-X gør det muligt at konvertere forskellige energibærere og koble de traditionelle siloer i energisystemet. At strømmen fra vindmøller kan laves om til brændstof eller gas kan være løsningen på nogle af de helt store udfordringer som langdistancetransport og lagring af vedvarende energi. Har vi fundet nøglen til en helt grøn energiforsyning? Hvor stort er potentialet reelt for power-to-X? Hvor langt er vi med at kunne udbrede teknologierne? Og hvad er lige nu de største udfordringer for udviklingen?

v/ Thomas Damkjær Petersen, formand for IDA og Glenda Napier, CEO i Energy Cluster Denmark

Forsyningstilsynet: Sektorens nye vagthund

Tirsdag den 25. maj 2021, 09.15 -12.00

Etableringen af Forsyningstilsynet tilbage i 2018 gav forbrugerne en vagthund på energi- og forsyningsområdet med flere muskler og skarpere tænder end tidligere. Vi får besøg af direktøren for Forsyningstilsynet, Carsten Smidt, der indvier netværket i tilsynets arbejde. Hvordan udvikler man regulering, som både er til gavn for forbrugerne og sikrer stabile rammebetingelser for forsyningsvirksomhederne? Og hvad skal der til for at sikre både effektivitet, lave forbrugerpriser og forsyningssikkerhed i verdensklasse? Vi spørger også, hvordan tilsynet ser deres rolle i en omkostningseffektiv grøn omstilling?

v/ Carsten Smidt, direktør i Forsyningstilsynet (ikke endeligt bekræftet)

Vær opmærksom på, at der kan ske ændringer i møderækken. Du kan til enhver tid finde den aktuelle møderække på www.samu.dk

Ønsker du at høre nærmere?

Har du nogle spørgsmål til netværket, så kontakt gerne den netværksansvarlige.

Emilia Hammer